انواع لودر

انواع لودر جز پرمصرف‎ترین و مهم‎ترین ماشین ‎آلات ساخت‎وساز است که در گروه عملیات خاکی دسته‎بندی می‏شود. کلمه لودر (loader) در انگلیسی به‏ معنا حمل‏ کننده است. در دهه‎های ابتدایی قرن بیستم بود که ایده تلفیق یک جام در جلو تراکتور که امروزه به آن باکت یا زنبه نیز می‎گوییم برای اولین بار مطرح شد و نمونه ابتدایی لودر چرخ دار در کشاورزی به‌کار رفت.

در حال حاضر انواع مدل لودر در اندازه، توان و توسط برندهای معروف جهان ساخته ‎می‎شود، که این ویژگی‏ها تعیین ‎کننده کاربرد و قیمت لودر است. از جمله کاربرد انواع لودر می‏توان به حمل بتن و مصالح ساختمانی، بارگیری‎ کردن کامیون، ایجاد خاکریز و پرکردن اطراف لوله‏های قرار داده ‎شده در کانال، حفاری‏ زیرزمینی در بنا و پرکردن گودال‎ و خندق اشاره کرد.

علاوه‎براین با افزودن لوازم یدکی لودر از آن برای برف‏روبی، کندن کانال، برش لوله، قرار دادن لوله و سایرکاربردهای عمرانی استفاده می‌شود.

انواع لودر براساس ویژگی‏های مختلف دسته‏بندی می‏شوند که شکل چرخ یکی از مهم‎ترین آن‎ها است.

انواع لودر براساس مدل چرخ

لودرهای چرخ لاستیکی، چرخ زنجیری، چرخ آهنی و ترکیبی از انواع تجهیزات ساخت بر اساس مدل چرخ هستند.

لودر چرخ لاستیکی (wheel loader)

به دلیل وجود چرخ‏های بزرگ از جنس لاستیک در این نوع از ماشین آلات ساخت، دارای سرعت و قدرت حرکت بالاتری نیز هستند و به دو شکل معمولی و کمرشکن تولید می‏شود. در مدل کمرشکن یک شاسی بخش انتهایی ماشین را به‏وسیله یک مفصل به جلو متصل می‏کند. همین موضوع باعث افزایش توان مانور و شعاع چرخش آن می‎شود. برخلاف لودر معمولی که سیستم فرمان با استفاده از حرکت چرخ و فرمان انجام می‏شود، لودر چرخ لاستیکی کمرشکن از جک‏های هیدرولیکی استفاده می‌کند که کاربرد انواع لودر را آسان می‎کند.

مزایا:

  • سهولت در هدایت، افزایش سرعت و قابلیت تحرک بیشتر از مهم‏ترین مزایا لودر چرخ لاستیکی است.
  • به دلیل شکل چرخ، این نوع لودر قابل استفاده در زمین‏های سفت است و به‌راحتی می‌تواند در آن حرکت کند.
  • وزن پایین‏تر این لودر آن را به یک گزینه مناسب برای موقعیت‎های دارای محدودیت وزن تبدیل می‌کند. یک مثال از کاربرد انواع لودر باچرخ لاستیکی، استفاده از آن بر روی سقف ساختمان است.
  • برخلاف انواع لودر با چرخ زنجیری، جابجایی تجهیزات ساخت با چرخ لاستیکی نیاز به وسیله حمل‎کننده مانند تریلر یا کفی ندارد.
  • به‏دلیل مناسب‏ بودن قیمت لودر، هزینه‏های نگهداری و تأمین قطعات لودر، هر مترمکعب خاکبرداری با مدل‌های چرخ لاستیکی هزینه کمتری نسبت به دیگر انواع لودر خواهد داشت.

معایب:

  • کار در زمین‏های گل‏آلود برای این ماشین الات ساخت دشوار است و در این شرایط نیاز است تا  باد لاستیک‌های آن کم شود.
  • عبور از موانع سنگلاخی و دارای ارتفاع بیشتر از نصف قطر چرخ برای لودر چرخ لاستیکی وجود ندارد و بهتر است در این مواقع به‌جای آن از لودر چرخ زنجیری استفاده کنید.
  • امکان آسیب به چرخ‏ها در اثر برخورد با موانع و سنگ‌های تیز در انواع لودر با چرخ لاستیکی وجود دارد. به‏همین دلیل در این مواقع حتماً باید از زنجیر محافط برای آن‎ها استفاده‎ نمود.
  • معمولاً قدرت کشش لودر چرخ لاستیکی کمتر از لودر چرخ زنجیری با وزن مشابه است که همین مسئله قدرت مفید موتور را کاهش می‎هد.

لودر چرخ زنجیری (tracked/crawler loader)

ویژگی مهم لودر چرخ زنجیری در مقابل نوع چرخ‎ لاستیکی آن، توان کشش بالا و وارد کردن فشار کمتر به زمین است که  این وسیله‌ را در شرایطی که به اصطکاک کمتر نیاز است، قابل استفاده می‌کند.

مزایا:

  • در مناطق سنگلاخی و همه مکان‏هایی که دسترسی به آن دشوار است به‎راحتی فعالیت می‏کند. به همین دلیل به انواع لودر چرخ زنجیری، لودر همه‏جارو نیز می‎گویند.
  • نسبت بالا سطح چرخ به وزن باعث کاهش فشار وارد شده ازطرف لودر می‏شود. بنابراین از جمله کاربرد انواع لودر چرخ زنجیری، استفاده در گل‏ولای و سطوح لغزنده است.
  • عدم هدر رفتن نیرو و بهره‎وری بالا از موتور در این نوع ماشین آلات ساخت وجود دارد که به دلیل سیستم بهینه و مناسب در توزیع قدرت است.
  • برخلاف لودر چرخ لاستیکی که حداکثر شیب جانبی سطوح ۱۵% را تحمل می‎کند و از سطوحی با شیب نهایتاً ۳۰% بالا می‏رود، لودر چرخ زنجیری می‏تواند بر شیب جانبی ۳۵% حرکت کرده و از شیب ۶۰% نیز بالا برود.

معایب:

  • سرعت حرکت لودر زنجیر دار کمتر از چرخ لاستیکی است و در مسافت‏های حمل بار بیشتر، عملیات را زمان‏بر خواهد کرد.
  • هدایت مشکل‎تر و دقت پایین‎تر این نوع از تجهیزات ساخت، کاربرد انواع لودر چرخ زنجیری را با چالش مواجه می‌کند.
  • چرخ زنجیری هزینه تعمیر و نگهداری بالاتری نسبت به هزینه لوازم یدکی لودر با چرخ لاستیکی دارد. آن هم در موقعیت‏های ناهموار که امکان ساییدگی، آسیب و پارگی زنجیر را بالا می‌برد.
  • به‎دلیل سرعت حرکت پایین و آسیب به آسفالت، نقل‎ و انتقال انواع لودر با چرخ زنجیری به‏تنهایی امکان‎پذیر نیست و حتماً با استفاده از کفی یا کمرشکن انجام می‎شود.
  • میزان نیرو و مصرف سوخت در هنگام چرخش و فعالیت این ماشین آلات ساخت بالاتر از نوع چرخ لاستیکی است.

لودر چرخ آهنی

اگر در ساخت لودر به جای چرخ لاستیکی از چرخ آهنی استفاده شود، لودر چرخ آهنی خواهیم داشت. کاربرد انواع لودر با این چرخ محدود و کمتر از زنجیردار و چرخ لاستیکی است.

لودر ترکیبی

لودر ترکیبی از ترکیب دو چرخ لاستیکی همراه با دو چرخ زنجیری تولید می‎شود. کاربرد انواع لودر ترکیبی نیز کمتر است و محبوبیت کمتری دارد.

 بکهو لودر

یکی از انواع لودر که از ترکیب لودر در جلو و بیل مکانیکی در پشت ساخته‎می‎شود، بکهو لودر نام دارد که یک تجهیزات ساخت همه‎کاره است. شعاع عملکرد بازوها و زاویه‏ای که با زمین می‏سازد، قدرت بیل بکهو لودر را مشخص می‏کند. این لودر ترکیبی، برای عملیات‏های سبک یک گزینه مناسب است. تمام ویژگی‏های موجود در لودر و بیل مکانیکی برای بکهو لودر نیز عنوان می‎شود.

عملیات‎های با حجم کم، خاک‎برداری‎های سبک و پرکردن کامیون، حفرکانال‏های کوچک و متوسط برای لوله‏گذاری، پی‎کنی غیرسنگین، لایه‏روبی و از بین ‏بردن موانع از کاربرد انواع لودر همراه با بیل مکانیکی است. بکهو لودر انواع مختلفی دارد که از انواع آن می‏توان به نوع کشویی، گردان و ثابت اشاره کرد.

آنچه گفته ‎شد یک دسته‏بندی کلی از انواع لودر بود. درحال حاضر باتوجه به کاربرد انواع لودر و سایر ویژگی‏ها ازجمله سایز، نوع موتور، نوع تخلیه بار، برند سازنده و غیره، مدل‎های مختلفی از لودر تولید می‎شود.

یکی از قطعات لودر جام است که مدل و ظرفیت آن یکی از مشخصات اصلی در تعیین کاربرد انواع لودر است. مدل‎‌های جام استاندارد، چندکاره، تخلیه از بغل، کنده‎گیر و سنگ‎گیر وجود دارند که این لوازم یدکی لودر باتوجه به پروژه و نوع لودر متفاوت خواهد بود.

درحال حاضر برندهای مختلف تولید لودر و سایر تجهیزات ساخت درسراسر جهان فعالیت می‌کنند. در کشور ما انواع لودر فوتون، لودر کوماتسو، لودر ولوو، لودر هیوندای و لودر کترپیلار از پرمصرف‎ترین انواع لودر است که کاربرد و قیمت لودر تولیدی آن‌ها نیز تفاوت دارد.

لودر ولوو

یکی از انواع لودر مورد استفاده در کشور ما لودر ولوو است که مدل L۱۲۰ از سال ۱۹۹۱ تا امروز جزو محبوب‎ترین انواع لودر بوده‎ است. ایران یکی از سه کشور مونتاژ کننده قطعات لودر مدل L۱۲۰ از برند ولوو است.

لودر کترپیلار

مدل ۹۸۸F که از سال ۱۹۹۸  تولید می‎شود یکی دیگر از انواع لودر معروف در کشور است که بیشتر در معادن کاربرد دارد.

لودر کوماتسو

انواع لودر wa۶۰۰-۳ و wa۸۰۰ از جمله بهترین لودرهای موجود در بازار ایران  هستند که مدل اول لودر کوماتسو بیشتر در معادن و مدل دوم در فعالیت‎های عمرانی استفاده می‎شود.

علاوه‎براین، لودر فوتون که از انواع لودر چینی است و لودر هیوندای که یک برند کره‎ای است توانسته‎اند جایگاه خوبی در میان انواع لودر در کشور باز کنند.

یکی از مهم‎ترین نکات در انتخاب و تأمین لوازم یدکی لودر و سایر تجهیزات ساخت، توجه به کیفیت و اصالت آن است. مجموعه کویر ماشین اسپادان باپشتوانه سال‌ها تجربه در واردات مستقیم ماشین آلات ساخت از برترین برندهای جهانی، آماده مشاوره و خدمت‌رسانی به شما است.

  • کاربرد لودر چیست؟

از انواع لودر می‌توان در عملیات خاک‌برداری ازجمله حمل مصالح ساختمانی، بارگیری کامیون، ایجاد خاکریز و پرکردن گودال استفاده کرد.

  • مهم‌ترین مزیت لودر چرخ لاستیکی در مقابل چرخ زنجیری چیست؟

وزن کمتر، سرعت و دقت بالاتر، هزینه پایین‌تر و سهولت در استفاده از مزایای لودر چرخ لاستیکی است.

  • کدام ویژگی در لودر چرخ زنجیری آن را نسبت به چرخ لاستیکی برتری می‌دهد؟

فعالیت در بستر‌های غیرقابل دسترس مانند سنگلاخ، گل‌ولای، شیب زیاد و توانایی کشش بالا از ویژگی لودرچرخ زنجیری است.

  • تفاوت لودر و بکهو لودر در چیست؟

بکهو لودر نوعی لودر است که علاوه‌بر جام، مجهز به بیل مکانیکی بوده و برای عملیات‌های ساخت‌وساز سبک مناسب است.

  • بهترین برندهای لودر موجود در ایران کدام هستند؟

انواع مدل لودرکوماتسو، کترپیلار، ولوو، فوتون و هیوندای ازجمله باکیفیت‌ترین برندهای لودر در ایران هستند.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *